pühapäev, 2. märts 2014

Kuningas Oidipus - Kokkuvõte (3)

Kuningas Oidipus

            Kuningas Oidipus räägib mehest, kellele oli saatus juba ette määratud. Kuna tema isa Laios oli pattu teinud, määrati tema lapse saatuseks tappa enda isa ja abielluda enda emaga. Laios proovis sellest pääseda nii, et ta laskis tappa enda poja, kuid tänu karjasele jäi laps ellu. Suureks saades kuulis Oidipus temale määratud saatusest ja põgenes enda kasuisa ja –ema juurest, kuna ta ei teadnud, et need pole tema päris vanemad. Põgenedes tuli talle vastu üks vanker, kus sees oli Laios. Kuna Oidipus oli kiirelt vihastuv ja vanker ei läinud tema tee pealt eest, tappis ta kõik vankris olnud, välja arvatud ühe, kes jäi elama. Kui Oidipus jõudis Teeba linna jõudis alistas ta Sphinksi, kes hoidis linna enda võimu all. Kuna Laios oli surnud ja Oidipus aitas linna päästa, sai ta kuningaks ja ta abiellus enda emaga. Ja nii saigi ettekuulutus tõeks, ilma et keegi sellest oleks teadnud. Paari aasta pärast tabas Teebat katk ja ainuke viis sellest pääsemiseks oli leida üles Laiose tapja. Nii hakkaski Oidipus tõde otsima. Ta lubas, et Laiose tapja peab kas ära tapma või maalt välja saadetama. Kui Oidipus sai lõpuks teada, et tema on tapja, ei taganenud ta enda otsusest vaid läks Teebast ära ja ta karistas ennast veel rohkemgi kui pidi.

            Kui Kuningas Oidipust lugeda, leiab sealt väga palju jooni tänapäeva inimeste käitumistega ja sealt leiab palju õpetusi. Üks oluline õpetus on Oidipuses see, et ükski pahategu ei jää karistama ning sinu teo pärast või kannatada ka sinu järeltulijad, kes milleski süüdi pole. Oidipuses tuleb see nii välja, et Laios tegi pattu, aga sellepärast kannatavad nii tema kui ka tema sugulased.

            Ennem mõtle ja siis tegutse. Kui Oidipus oleks mõelnud, enne paljude inimeste ära tapmist, poleks nii kohutav enne täide läinud. Kui kõik inimesed mõtleks ennem ja siis alles tegutseks, oleks paljud kohutavad asjad tegemata jäänud.

            Kui sa midagi oleks öelnud, pead sa seda ka täitma, sest muidu ei ole sa usaldusväärne. Kuigi Oidipus oli ise Laisoe tapja, tegutses ta ikka nii nagu ta oli lubanud ja veel hulleminigi. Ta armastas enda rahvast ja ei tahtnud enda usaldusväärsust nende silmis kaotada sellega, et ei täida enda antud käsku.

            Kanna hoolt oma lähedaste eest. Oidipus tundis muret enda rahva pärast, kui linna tabas katk. Ta saatis oma nõuniku uurima kuidas linn saaks vabaks katkust. Iga inimene peab hoolitsema ja muret tundma enda lähedaste eest ja aitama neid, nii nagu tegi Oidipus.

            Ära jäta ütlemata tõde. Karjane oleks pidanud kohe peale mõrva minema ja rääkima, kes oli mõrvar, mitte kartma. Nii oleks ära hoitud suur verepilastus. Ükskõik kui raske see ei ole, on tõde alati kõige tähtsam ning kui see tuleb alles kaua aega hiljem välja, võib olla juba liiga hilja midagi heastada.

            Armasta enda lähedasi. Kui Oidipus sai teada temale määratud ettekuulutusest, põgenes ta enda ema ja isa juurest, kuna ta armastas neid, et nendele nii palju liiga teha. Kuigi need ei olnud Oidipuse pärisvanemad, olid nad ikkagi ta üles kasvatanud ja teda hoidnud.


            Raamatust „Kuningas Oidipus” võib väga palju õpetussõnu leida, kuigi see on pärit juba antiikajast. See näitab seda, et juba antiikaja inimesed tähtsustasid seda, mida praegugi peavad inimesed tähtsustama. Ning õpetused, mis sealt leiab on siiamaani õiged.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar